Hoe weet ik welke behandeling het beste bij mij past?

U wilt gewicht verliezen en bent geïnteresseerd in een behandeling bij NOK Clinics. Een goed begin, want bij ons is elke behandeling maatwerk. Maar, welke behandeling kiest u? Er zijn medische, persoonlijke en leefstijl-keuzes die bepalen welke behandeling voor u het beste is. In een uitgebreide intake bespreken we deze keuzes met u. In deze blog leest u wat u hiervan kunt verwachten.

7 minuten

Onze behandelingen 

Een traject bij NOK Clinics bestaat uit een behandeling en een intensief leefstijltraject van twaalf maanden. Wij bieden op dit moment de volgende opties aan: medicijnen, een inslikbare maagballon en een POSE (plooien in de maag). Al deze opties verminderen het hongergevoel en verbeteren de verzadiging.  Voor alle private zorg-behandelingen geldt dat u in goede gezondheid moet zijn. De lever, nieren en longen moeten in orde zijn. Ook mag u niet jonger zijn dan 18 jaar een niet ouder dan 65 jaar. 

Hoe hoog is uw BMI?

Uw BMI kan een rol spelen in de keuze van uw behandeling. Er zijn verschillende mogelijkheden die passen bij verschillende stadia van overgewicht. Als u ernstig overgewicht heeft zijn er operaties mogelijk, die worden vergoed door de basisverzekering. Hiervoor kunt u terecht bij onze reguliere zorg. Heeft u minder ernstig overgewicht, met een BMI vanaf 27, of wilt u liever geen operatie, dan bieden wij binnen NOK Clinics de hier besproken alternatieven. Deze behandelingen zijn betrekkelijk nieuw en voorzien in een grote behoefte, want voorheen zat er eigenlijk niets tussen een ingrijpende operatie en het advies om maar goed te gaan diëten. 

Medische criteria voor maagballon en POSE  

Voor elke behandeling zijn een aantal medische criteria van belang. Voor een behandeling met een maagballon moet u goed kunnen slikken. Arts Tim van Tuil vertelt hierover: “Als een cliënt niet goed kan slikken of als het eten soms blijft hangen, dan doen we liever geen maagballon. De maagballon verlaat via de darmen het lichaam en als daar een vernauwing is, kan hij blijven hangen. Dan kijken we al snel naar de andere opties die wellicht wel mogelijk zijn, zoals de POSE of een behandeling met medicatie.”

Bij de POSE is het van belang dat u in het verleden geen maagoperaties heeft gehad. Tim: “Hierbij overleggen we altijd met de uitvoerend chirurg, die ingreep uitvoert. Deze bepaalt uiteindelijk of de POSE kan plaatsvinden.” 

Medische criteria voor behandeling met medicatie 

De behandeling met medicatie in de vorm van pillen of prik is in veel gevallen mogelijk, tenzij u een verleden heeft met bepaalde medicatie of als u een alvleesklierontsteking heeft gehad. Dit wordt bij de intake natuurlijk zorgvuldig besproken. 

Persoonlijke afwegingen zijn erg belangrijk

Een behandeling is meer dan een ingreep of een medicatietraject. We beginnen met een uitgebreide intake, waarin we uw leefstijl en psychisch welbevinden uitgebreid in kaart brengen, dat geeft al een goede richting voor de juiste behandelmethode voor u. Wat daarnaast een hele grote rol speelt in de keuze voor een behandeling, zijn uw persoonlijke afwegingen.

Het gewenste gewichtsverlies 

Leefstijlcoach Rens Wolf screent en begeleidt veel cliënten en ziet in de praktijk waarop keuzes worden gebaseerd. “Het verwachte en gewenste gewichtsverlies speelt een belangrijke rol. Bij een behandeling met medicatie wordt er gemiddeld acht procent gewichtsverlies bereikt in een jaar. Bij de maagballon en de POSE is dat meer, namelijk tussen de tien procent en vijftien procent.

De intensiteit van de behandeling 

De behandelingen verschillen nogal van elkaar. De POSE is een endoscopische ingreep, waarbij onder narcose kleine plooien in de maagwand worden gemaakt. Een hele belangrijke overweging hierbij is dat deze ingreep definitief is. Rens Wolf: “Daarmee wordt de maag voor de rest van uw leven kleiner gemaakt. Dat is niet terug te draaien. De maximale portiegrootte is dan voor de rest van uw leven beperkt. Het is een geforceerde gedragsverandering en dat is een hele serieuze overweging die iemand moet maken.” 

Daarnaast staat er voor de POSE een hersteltijd van zes weken: dat betekent bijvoorbeeld zes weken vloeibaar eten. 

De maagballon is, in vergelijking met de POSE, een veel minder ingrijpende en minder definitieve ingreep. De ballon wordt ingeslikt als capsule en dan gevuld met vloeistof. Dat is in een kwartier gebeurd. “Maar,” vervolgt Rens, “u kunt zich wel drie tot zeven dagen zeer beroerd voelen.” 

Leefstijl van de cliënt 

Een behandeling met de maagballon betekent dat de maag zestien weken lang gedeeltelijk is gevuld, zodat u minder kunt eten dan u gewend bent. Hongersignalen naar de hersenen nemen ook af. Na zestien weken verlaat de ballon via de natuurlijke weg het lichaam en staat u samen met onze professionals voor de uitdaging het verder op eigen kracht te doen. 

Rens: “Als u er vertrouwen in heeft dat u na de behandeling met de maagballon zelf een gezonde leefstijl kunt aanhouden, dan is de ballon een hele goede optie.” Stel dat u gedurende de dag heel veel kleine porties eet, dan is een maagballon minder aan te bevelen. 

Medicatie beïnvloedt gedrag langdurig 

De behandeling met medicatie heeft een langdurige invloed op uw gedrag. Rens vertelt hierover: “Het voordeel van medicatie met een prik is dat mensen sneller verzadigd zijn en minder honger voelen. Wanneer een cliënt toch te veel eet, dan wordt hij of zij misselijk. Zo creëert men negatieve associaties bij overeten. Dit wordt in principe voor een jaar lang voorgeschreven. En dan proberen we het af te bouwen om te kijken of mensen ook zonder medicatie verder kunnen. Dat lukt niet altijd, dus het is een mogelijkheid dat men levenslang die medicatie moet slikken.” 

Hoewel behandelingen met medicatie het gedrag langdurig beïnvloeden, heeft het als voordeel dat er ook snel mee gestopt kan worden. Er is dus een grotere vorm van controle dan bij bijvoorbeeld de maagballon. Stel, u ervaart veel bijwerkingen van de medicatie, dan kunt u op elk moment stoppen. Met een maagballon kan dat niet: deze blijft, eenmaal ingeslikt, zestien weken zitten. 

Uitgebreide gratis intake 

Heeft u interesse in een behandeling bij NOK Clinics? Tijdens de intake bespreken we uw verwachtingen, wensen en zorgen uitvoerig. Het zijn belangrijke overwegingen die u maakt, voordat u aan een intensief behandeltraject begint. Ons team van medisch professionals staat u graag bij in uw keuze én op uw weg naar een gezondere leefstijl. 

Deel dit artikel: