Veranderingen tijdens de overgang

Hormonen gaan alle kanten op tijdens de overgang. Herkenbaar? Dan merk jij waarschijnlijk aardig wat veranderingen in je lichaam. Gewichtsbeheersing bijvoorbeeld, kan een flinke uitdaging zijn in deze fase. Dat heeft verschillende oorzaken:

5

Minder aanmaak oestrogeen en progesteron 

Tijdens de overgang verandert je lichaam. Dit komt met name doordat de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron veranderen. Deze hormonen worden tijdens én na de overgang in veel minder grote hoeveelheden gemaakt in het lichaam. 

Effect op stofwisseling 

Die vrouwelijke hormonen hebben een beschermend effect op de stofwisseling. Na de overgang zien we dat het lichaam sneller geneigd is om energie om te zetten in vet. Waar de vrouwelijke hormonen er eerst voor zorgden dat vet voornamelijk opgeslagen werd rondom de borst en billen, zorgen ze er nu voor dat het vet zich meer rond de buik gaat ophopen. En helaas: dit vet is hardnekkig. 

Spiermassa 

Ook de spiermassa blijft niet onveranderd door de hormoonverschillen. Na de overgang blijft de spiermassa minder goed behouden. Wil je je spiermassa op pijl houden? Doe dan regelmatig krachtversterkende oefeningen. 

Zoete cravings 

Met name suikers, snelle koolhydraten en alcohol kunnen de bloedsuikerspiegel meer verstoren tijdens en na de overgang. ‘Zoete cravings’, oftewel trek in zoetigheden, is hier een gevolg van. Bovendien zijn opvliegers ook een gevolg van de verstoring in de bloedsuikerspiegel. 

Invloed op slaap 

Slaap is heel belangrijk. Voor je gezondheid, gemoedstoestand én voor je afvalproces. Tijdens je slaap herstelt je lichaam en komt de stofwisseling op gang. Helaas kan de overgang ook invloed hebben op de kwaliteit van jouw slaap.   

Afvallen kan erg moeizaam gaan tijdens en na de overgang. Bij NOK Clinics begrijpen wij jouw uitdaging maar al te goed! Maar goed nieuws: het is zéker niet onmogelijk. Wij staan klaar om te helpen. Met onze deskundige behandelingen, waaronder medicatie die GLP-1 nabootst, en coaching op gezond gedrag, begeleiden we jou door deze fase naar een gezonder en evenwichtiger leven. Neem vandaag nog contact met ons op en zet de eerste stap naar een beter welzijn.  

Wil je hulp bij het afvallen?

Wij helpen je graag! Neem hier contact met ons op.

Deel dit artikel: