“Ik ben bewust gaan nadenken over eten”

Afvallen was een rode draad in het leven van Joy Koning. Niets werkte, tot ze bij NOK Clinics aanklopte. “Ik heb van mijn coach geleerd om bewuste, gezonde keuzes te maken.”

Resultaat- 17 kg

Leeftijd37 jaar

BehandelingMedicatie (prikpen)

Gemotiveerd om gezond te blijven

Op het moment van ons gesprek zit Joy Koning (37) midden in haar behandeling met medicatie (prikpen) bij NOK Clinics. Ze is bijna op de helft van het jaartraject en haar einddoel is al in zicht: van de 20 kilo die ze wilde afvallen, is ze er al 17 kwijt. Toch ligt haar focus niet zozeer op het getal op de weegschaal, maar juist op structureel gezond leven. “Ik wil mijn lichaam voeden met vers en puur eten.” Lachend: “Je kunt tenslotte niet leven van crackers met kipfilet!”

Afvallen als rode draad

Joy is niet altijd bezig geweest met gezond eten, maar wel met afvallen. “Afvallen is een rode draad in mijn leven,” vertelt ze. “Voor ik bij NOK Clinics kwam heb ik van alles geprobeerd: crashdiëten, maaltijdshakes, keto… Er ging dan wel wat gewicht af, maar ik hield het niet vol.”

Haar drukke ondernemersbestaan zorgde ervoor dat ze impulsief ging eten. “Ik heb een eigen zaak: een kapsalon en nagelstudio. Dan heb je best een onregelmatig leven. Ik ging iedere keer de mist in met mijn dieet en dacht steeds: ‘morgen weer een dag’.”

“Er viel een last van mijn schouders”

De verandering kwam toen haar zus haar aanraadde om NOK Clinics te bellen. “Zij was al een paar maanden bezig met afvallen met medicatie en ik zag dat het bij haar werkte. Toch moest ik even een drempel over voor ik de telefoon pakte, maar gelukkig kon ik al heel snel terecht voor een intake.”

Joy was snel overtuigd. “Toen ik besefte dat ik aan de slag kon met een middel dat écht werkt en dat ik een coach zou krijgen die met me mee zou kijken, kon ik de stress rondom het afvallen loslaten. Er viel een last van m’n schouders.”

Eetpatroon onder de loep

Samen met haar leefstijlcoach Caroline nam Joy haar eetpatroon onder de loep. “We keken naar het waarom: waarom lukte het afvallen niet? Is er sprake van hormonaal eten? Heb je hoofdhonger of buikhonger? Dat leer je herkennen. Ik deed zelf veel aan hormonaal eten en stress-eten, maar dat is inmiddels weggevallen.” 

Leefstijlplan, behandeling en coaching

Van haar coach leerde Joy hoe ze ondanks haar drukke bestaan tóch gezonde keuzes kan maken. “Mijn leefstijlplan is gebaseerd op 6 keer per dag kleine beetjes eten. Omdat ik een druk leven heb, bereid ik mijn maaltijden goed voor en doe ik aan meal preppen. Daarbij besteed ik veel aandacht aan puur en vers eten: ik stop iedere maaltijd vol met groenten.” 

Naast het volgen van het leefstijlplan gebruikt ze medicatie. Ook heeft ze 1 keer per maand contact met Caroline om door te spreken hoe het gaat. “Ze denkt in alles met me mee,” vertelt ze. “Als ik bijvoorbeeld inspiratieloos ben qua ontbijt of tussendoortjes, geeft ze me tips en recepten. Ze checkt ook hoe ik me voel en is een echte stok achter de deur: als ik verval in oud gedrag, dan is ze er voor me.”

“De begeleiding vanuit NOK Clinics vind ik heel prettig,” vervolgt ze. “Het is erg laagdrempelig; je kunt al je vragen stellen en in iedere stap die je zet, kijkt je coach met je mee. Het voelt ook vertrouwd: je bouwt echt een band met elkaar op.”

Een last minder

Joy’s traject loopt tot eind augustus 2023. Hoe ziet ze de periode daarna? “Straks moet ik het zelf doen, dat vind ik wel spannend. Maar het gaat lukken: mijn eetgedrag is heel anders, mijn maag is een stuk kleiner en ik ben gemotiveerd om door te gaan,” zegt ze monter. “Pasgeleden heb ik bij NOK Clinics een body weight pack van 15 kilo aan gehad. Dat is ongeveer wat ik afgevallen ben. Toen besefte ik: deze last heb ik altijd met me meegedragen. En nu ben ik er vanaf! Dat gaf me een stukje extra motivatie om gezond te blijven.”

Ik kon de stress rondom het afvallen loslaten.

Wil jij ook werk maken van je gewicht?

Maak een afspraak met één van onze klinieken in Den Haag, Amsterdam, Nieuwegein, Heerlen of Arnhem.