Afvaltips van ervaringsdeskundige Simone

Wil het afvallen bij jou niet lukken zoals je zou willen? Simone is nu sinds een half jaar in behandeling bij NOK Clinics en helpt je graag een beetje op weg. “Zorg dat er een knop omgaat bij jezelf. Dat geeft je de kracht om ook op mindere momenten door te zetten.”

5

Tip 1: Haal geen ongezonde dingen in huis

“Het is zo makkelijk, maar haal gewoon geen ongezonde dingen in huis. Ik weet van mezelf dat als er chips ligt, die ook op gaat. Ik zorg er dus voor dat ik geen chips in huis heb. In plaats daarvan koop ik gezonde dingen. Zo was de volkoren pasta laatst in de aanbieding en heb ik nu tot 2026 volkoren pasta in huis. Alcohol drink ik ook niet meer. Ik heb van alles nu de 0,0 versie in huis en dat is eigenlijk bijna net zo lekker.”

Tip 2: Kook zelf

“Ik hou heel erg van koken en kook eigenlijk alles zelf. Als ik thuis kom vraag ik mezelf af wat ik wil maken. Als ik het niet direct weet, maak ik een kopje thee en denk ik er rustig over na. Vervolgens ga ik koken. Dat doe ik op een gezonde manier. Ik vind het een mooie uitdaging om te bekijken hoe het iedere keer nóg gezonder kan. Zo maak ik bijvoorbeeld zelf pesto, met minder olie dan in het recept staat, en mix ik dat met de zuivelspread light. Het resultaat? Een slanke versie van de Boursin en heerlijk door de volkoren pasta.”

Je lichaam voeden

“Vroeger vulde ik mijn lichaam, nu voed ik het. Ik zorg voor veel groente in het eten waardoor ik de juiste voedingsstoffen binnen krijg. Van suikers en meelsoorten krijg je na verloop van tijd weer honger, daarom eet ik alles volkoren. Dat geeft een verzadigd gevoell. En denk ook zeker niet te moeilijk. Je kunt al makkelijk een soep maken met tomatensaus of courgettesaus. Bedenk het zelf zoals ik of kijk op internet, er zijn recepten genoeg!”

“Ook als ik de deur uitga, zorg ik voor gezonde snacks. Zo maak ik zelf eiermuffins, havermoutgebakjes of ontbijtmuffins en gooi ik daar lekker veel fruit of zaden doorheen. Ik zorg in elk geval dat ik altijd iets achter de hand heb als ik honger heb. Zo hoef ik niet langs de winkel en loop ik niet het risico dat ik ongezonde dingen uit het schap pak.”

Tip 3: Wees niet te streng voor jezelf

“Het afvallen moet wel haalbaar voor je zijn en jezelf alles verbieden is niet de juiste weg. Als ik zin heb in een bitterbal, neem ik een bitterbal en geniet ik daar ontzettend van. Ik zorg er dan voor dat het bij één bitterbal blijft, maar gun mezelf er wel eentje. Door jezelf met mate zo nu en dan iets lekkers te gunnen, hou je het afvallen een stuk beter vol en wordt het een gewoonte die je de rest van je leven vast kunt houden. Want dat is het belangrijkst: je leefstijl moet blijvend veranderen, zodat jij blijvend succes hebt.”

Tip 4: Zoek afleiding

“Op momenten dat je je niet goed voelt, is het verstandig om jezelf af te leiden. Gaat het afvallen even niet zoals je wilt en zit je er doorheen? Ga dan iets leuks doen. Kom in beweging. Naar buiten gaan helpt dan, want frisse lucht is goed voor je. Ga wandelen of fietsen, maar je kunt er ook voor kiezen om binnenshuis een hobby te zoeken. Als je iets vindt waar je van geniet, voel je je al snel weer beter. Als het met mij even niet zo lekker gaat, zoek ik ook afleiding. Ik hou bijvoorbeeld heel erg van diamond painting en heb mijn gedachten zo weer op orde als ik daar eenmaal mee bezig ben.”

Negativiteit gaat voorbij

“Weet ook dat die mindere momenten en negatieve gedachten die je daarbij hebt weer voorbij gaan. Als je dat in je achterhoofd houdt, is het makkelijker om door te zetten als het minder gaat. Even doorbijten en je bent er weer doorheen. Wij mensen kunnen zoveel meer dan we denken. Geloof me, je zult jezelf verbazen als je doorzet.”

Tip 5: Zorg dat die knop omgaat

“Bij mij was er één duidelijk moment waar de knop in mijn hoofd omging en ik niet meer terug kon. Zoek dat moment voor jezelf, want dan lukt het je goed om echt door te zetten en kost het een stuk minder moeite. Komt dat moment niet vanzelf? Zoek het dan zelf op. Probeer in de mindset te komen van ‘dit kan echt niet meer’, want dan wil je het met volle overtuiging anders. En ook dan maak je wel eens een misstap, maar dat is helemaal niet erg. Daarna pak je het gewoon weer op. Jij kunt dit!”Wil je hulp bij het afvallen?

Wil je hulp bij het afvallen?

Wij helpen je graag! Neem hier contact met ons op.

Deel dit artikel: