Eiwitten zijn onmisbaar

Eiwitten zijn voor iedereen belangrijk. Ze zijn onmisbaar in een gezond dieet, dus óók als je gewicht wilt verliezen. Wil jij wat kilo’s kwijtraken? Dan is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

5

In dit artikel lees je alles over de voordelen van eiwitten, welke producten je het beste kunt eten en hoeveel eiwitten jouw lichaam nodig heeft.

Langer verzadigd voelen

Lekker lang verzadigd voelen na een maaltijd – dat willen we allemaal wel. Eiwitten werken erg verzadigend en geven je een langdurig vol gevoel na een maaltijd. Dat helpt om de eetlust onder controle te houden en het risico op overeten en snacken te verminderen. Ervaar je ook wel eens een dip na een maaltijd of snack? Dat noemen we ook wel een ‘suikercrash’. Een maaltijd met voldoende eiwitten mindert die welbekende suikerpiek en -dip. Een fijn hulpmiddel dus, als je beter om wilt leren gaan met je hongergevoelens.

Spierbehoud tijdens gewichtsverlies

Eet je minder calorieën, dan is er risico op spierverlies. En die spiermassa is juist zo belangrijk. Voldoende spiermassa helpt om het metabolisme op peil te houden en gewichtsverlies te ondersteunen. Wil je jouw spiermassa behouden of opbouwen? Dan zijn twee aspecten heel belangrijk: voldoende eiwitten consumeren en regelmatig (kracht)trainen. Schrik je van de laatste? Niet nodig! Je hoeft niet dagelijks te zwoegen in de sportschool. Begin bijvoorbeeld eens met een aantal squats, of ga een eind wandelen met een rugzak gevuld met gewichtjes. Dit zijn al mooie tips om spierverlies tijdens het afvallen te minimaliseren.

Fun fact: zó zit het met je energieverbruik

Eiwitten kunnen het energieverbruik van je lichaam verhogen. Dat zit zo: het verteren van eiwitten kost meer energie dan het verwerken van koolhydraten of vetten. Het gevolg? Een verhoogd calorieverbruik en vetverlies. Een fijn extra steuntje in de rug in jouw strijd tegen de kilo’s!

Aan de slag met eiwitten

Eiwitten bieden dus genoeg voordelen voor je lichaam, dat weten we nu. Maar welke voedingsmiddelen zijn goede eiwitbronnen? Ten eerste bevatten dierlijke producten veel eiwitten. Vlees, vis, gevogelte, zuivelproducten en eieren zijn goede eiwitbronnen. Gelukkig zijn er ook voor mensen met een vegetarische of veganistische leefstijl genoeg opties. Soja, peulvruchten en noten bevatten allemaal veel eiwitten. Eet je plantaardig? Zorg dan voor afwisseling tussen verschillende eiwitbronnen, zodat je alle soorten eiwitten binnenkrijgt.

Eiwitten toevoegen aan je eetgewoonte

Misschien wel het allerbelangrijkste: eiwitten toevoegen aan je eetpatronen. Hoe doe je dat? Wij geven tips:

Tip 1: verrijk je maaltijden met vlees

Natuurlijk staat kipfilet met stip op nummer één als het gaat om het eiwitgehalte. Met maar liefst 31 gram eiwit per 100 gram is dit een uitstekende toevoeging. Voor de afwisseling kun je ook kiezen voor kalkoenfilet, runderbiefstuk, varkenshaas of lamsvlees.

Tip 2: eet regelmatig vis

Zalm, tonijn of makreel zijn rijk aan eiwitten én gezonde vetten.

Tip 3: zuivel is altijd een optie

Op zoek naar een eiwitrijk ontbijt of tussendoortje? Zuivel kan altijd! Kies voor (magere) kwark, Griekse yoghurt of cottage cheese.

Tip 4: experimenteer met plantaardige eiwitbronnen

Tofu, tempeh, bonen, linzen, noten en zaden zijn allemaal uitstekende plantaardige eiwitbronnen. Experimenteer hier eens mee en ga voor een gevarieerd eetpatroon.

Voldoende eiwitten binnenkrijgen is dus heel belangrijk; of je nu voor gewichtsbehoud gaat of gewichtsverlies. Kies daarom voor eiwitrijke voedingsmiddelen en ga regelmatig (kracht)trainen. Dat is een mooie basis voor een gezonde leefstijl!

Wil je hulp bij het afvallen?

Wij helpen je graag! Neem hier contact met ons op.

Deel dit artikel: