Zo stel je haalbare doelen

Het nieuwe jaar is aangebroken en dat is het moment dat we onszelf overladen met goede voornemens. Misschien is afvallen ook wel een voornemen van je. Afvallen kan als een groot onhaalbaar doel voelen, maar wij helpen je met dit blog een stukje op weg met vier tips.

5

Maak je doelen SMART

Misschien heb je er al weleens van gehoord of werk je er al vaak mee. Door je doelen SMART te maken, weet je heel goed waar je naartoe werkt. Zorg ervoor dat je afvaldoelen aan alle letters voldoen:

S: Specifiek, hierbij ben je heel precies in wat je bedoelt.
M: Meetbaar, door het doel meetbaar te maken kun je goed bijhouden waar je bent in het proces.
A: Acceptabel, je maakt het jezelf niet te makkelijk, maar ook niet te moeilijk.
R: Realistisch, het doel is uitdagend, maar wel haalbaar.
T: Tijdgebonden, door een tijd aan je doel te verbinden, werk je ergens naartoe.

Wat voorbeelden van doelen die SMART zijn:

Over 2 maanden ben ik 5 kilo afgevallen
Ik wandel de komende 2 maanden elke dag een half uur
De komende 2 maanden ruil ik mijn ongezonde middagsnack in voor snoepgroenten

Wees positief

Als het een dag of moment niet lukt om je aan je doelen te houden, kun je de neiging hebben om boos te worden op jezelf. Doe dat niet. Hoewel het misschien vandaag even mis ging, ben je verder echt heel goed bezig. Het kan helpen om op een moment dat je je wél goed voelt een brief aan jezelf te schrijven. Vertel jezelf dat je trots bent dat je doorzet, hoe moeilijk het soms ook lijkt. Deze brief kun je erbij pakken op een moment dat het minder gaat en hierdoor herinner je jezelf aan het feit dat jij die persoon van die brief ook bent en dat er een moment gaat komen dat het weer beter gaat.

Vind je dat lastig? Vraag dan iemand anders om je op te vrolijken als je er even doorheen zit. Je coach van NOK Clinics is daar tijdens je behandeling de aangewezen persoon voor.

Houd je doel voor ogen

Afvallen gaat met ups en downs, en als je er even doorheen zit, is het belangrijk dat je voor jezelf helder hebt waar je het voor doet. Het kan helpen een moodboard te maken van hoe jij je leven voor je ziet nadat je bent afgevallen. Zul je dan een stuk mobieler zijn? En blijer? Door daar naar te kijken, weet je waar je het voor doet en wordt het opvolgen van je eigen adviezen net een beetje makkelijker.

Zorg voor een stok achter de deur

Naast iemand die je helpt positief te zijn, als dat zelf niet altijd even goed lukt, is het slim om iemand als stok achter de deur te maken. Wie mag de komende tijd in de gaten houden of jij je aan je doelen houdt? Het is bij het kiezen van deze persoon belangrijk dat je een goede band hebt met deze persoon, omdat zo’n afvaldoel kwetsbaar kan voelen. Tegelijkertijd kan het het best ook iemand zijn waar je een beetje tegenop kijkt. Je zegt tegen deze persoon liever niet dat het niet is gelukt je doel van de dag te behalen. Als de persoon té lief voor je is, is de stok achter de deur namelijk een stuk minder sterk, want dan neemt het al je excuses voor lief. Wees daar dan ook kritisch in.

Samen doelen stellen en behalen

Het op de juiste manier stellen van doelen en ze vervolgens ook behalen, kan nog best een klus zijn. Als het dit jaar jouw doel is om af te vallen, helpen we jou heel graag. Samen stellen we doelen op die bij jou passen en haalbaar zijn zodat je het ook volhoudt. En met je persoonlijke coach achter de hand, heb je een stok achter de deur én motivatie als het even niet zo goed gaat.

Wil je hulp bij het stellen van doelen en het afvallen?

Neem contact met ons op. Wij helpen je graag.

Deel dit artikel: