Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld

Jeroen Sparrow woog ooit 186 kilo, in de loop van vorig jaar was dat teruggebracht naar 102 kilo. Voor wie veel te zwaar is, is afvallen soms wel te doen. Maar om daarna op het nieuwe gewicht te blijven, dat is andere koek. Jeroen Sparrow woog ooit 186 kilo. Vorig jaar waren daarvan nog 102 kilootjes over. En nu? ,,Ik kan nog steeds geëmotioneerd raken als ik erover praat. Ook nu.

Leeftijd64 Jaar

BehandelingMedicatie (prikpen)

"Ik kan nog steeds geëmotioneerd raken als ik erover praat"

Meestal is het niet zo'n goed teken als oude vrienden en collega's je ineens niet meer herkennen. Maar toen dat Jeroen Sparrow de afgelopen paar jaar steeds vaker overkwam, kon hij zijn geluk meestal niet op. Want het betekende dat het de 64-jarige Hagenaar eindelijk was gelukt om zijn almaar verder uitdijende lijf weer onder controle te krijgen. Op het 'dieptepunt', zoals de directeur van een naar hem vernoemd communicatiebedrijf het zelf uitdrukt, tikte hij op de weegschaal 186 kilo aan.

Dat zal inmiddels een jaar of vijf geleden zijn,'' vertelt hij openhartig. ,,Pas toen drong tot me door of durfde ik voor mezelf te bekennen hoe monsterlijk dik ik was geworden. Ik zag het niet omdat ik het niet wilde zien. En ik wilde het niet zien omdat ik er weinig grip op had. Het had in mijn geval - en dat geldt voor heel veel mensen met overgewicht - in elk geval deels met een genetische afwijking te maken. Waar een ander denkt: ik zit vol, ik heb genoeg gegeten, kreeg ik voortdurend vanuit mijn lijf het signaal dat ik moest eten. Het was verslaving die ik op eigen kracht met geen mogelijkheid kon verslaan.

Beetje hoop

Een kleine drie jaar geleden kreeg hij toch weer een beetje hoop nadat een bevriende internist hem op het spoor zette van Ozempic, een diabetesmedicijn met als voor hem prettige bijwerking dat het tot gewichtsverlies leidt. Helaas voor hem had het middel ook een nadelige invloed op het gemoed van gebruikers en werd het van de markt gehaald, waarna Sparrow zijn heil zocht bij een ander medicijn: Wegovy. En daar zweert hij sindsdien bij, hoewel het middel (nog) niet door de zorgverzekeraar wordt vergoed en de kosten bij normaal gebruik tot boven de 300 euro per maand oplopen. Ook je portemonnee valt ervan af, zullen we maar zeggen. Bovendien waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) voor het gebruik van de afslankmiddelen zonder een arts te consulteren, vanwege risico's voor de gezondheid. Ook deskundigen waarschuwen dat medicatie geen 'quick fix' is om een strak lijf te krijgen.

Geëmotioneerd

Maar nu de hamvraag. Immers: eind vorig jaar zei Jeroen Sparrow te verwachten dat hij nog wel 10 kilo kwijt zou raken. ,,Dat valt niet mee'', is hij eerlijk. ,,Ik heb er nog precies één kilo af gekregen. Maar veel belangrijker is dat ik geen moeite hoef te doen om te voorkomen dat ik weer zwaarder word. Ik zie nu mensen eten waarbij ik denk: hoe krijgen ze het weg. Nee, van een terugval zal geen sprake meer zijn; ik heb me nog nooit zo goed gevoeld.'' Hij hapt even naar adem: ,,Ik kan nog steeds geëmotioneerd raken als ik erover praat. Ook nu weer. Ja, ik word een sentimentele oude man. Maar gelukkig wel een slanke sentimentele oude man.'' Lees het hele interview met Jeroen.

Wil jij ook werk maken van jouw gewicht?

Maak een afspraak met één van onze klinieken.