De strijd tegen overgewicht

NOK Clinics is een gevestigde naam in de strijd tegen overgewicht. De kliniek biedt zowel operatieve als niet-operatieve behandelingen aan waarmee je een flink aantal kledingmaten kleiner kunt bereiken. Dat de mogelijkheden en begeleiding vanuit de kliniek een ware kick-start kunnen vormen in de strijd tegen overtollige kilo’s, ondervond ook freelance business analist Moniek. Bij haar werd recentelijk een maagballon geplaatst.

3 minuten

Ten einde raad

Moniek heeft in het verleden meerdere pogingen gedaan om gewicht te verliezen: “Van sporten met personal trainers tot het volgen van uiteenlopende diëten, ik heb in de afgelopen tien jaar alles al
geprobeerd om mijn overgewicht aan te pakken. Radeloos was ik! Voor een vergoede ingreep als een maagverkleining werd ik te licht bevonden. Ik merkte dat er echt een gat bestaat voor mensen die niet in aanmerking komen voor een operatie, maar wel hulp zoeken. Vervolgens stuitte ik op informatie over de maagballon, een niet-operatieve behandeling, en zodoende kwam ik terecht bij NOK Clinics."

Maagballon

“Voor mensen die net als ik zo’n tien tot vijftien kilo aan gewicht willen verliezen, is een maagballon echt een uitkomst. Deze wordt door een specialist in het ziekenhuis zonder operatie of narcose in de maag geplaatst. Zodra de ballon op de juiste positie is gebracht, wordt deze gevuld met water. Na slechts twintig minuten is deze kleine ingreep al achter de rug en kun je direct naar huis. Zoals mij vooraf werd verteld, zorgde de ballon in de eerste paar dagen voor flink wat misselijkheid. Dit komt omdat de maag in eerste instantie de ballon wil afstoten. Zodra het lichaam ‘gewend’ is aan de ballon, ervaar je een vol gevoel waardoor je minder gaat eten. De ballon lost zich na zo’n vier maanden vanzelf weer op. Ik ben in mijn derde maand al twaalf kilo kwijt!”, vertelt Moniek enthousiast.

Geen wondermiddel

Nu moet je niet denken dat het plaatsen van een maagballon een wondermiddel is en het gewichtsverlies daarmee allemaal vanzelf gaat. Moniek licht toe: “De maagballon is zeker een effectief hulpmiddel, maar daarnaast is het belangrijk om met behulp van de aanvullende begeleiding je leefstijl drastisch aan te pakken. Deze begeleiding is bij NOK Clinics een jaar lang inbegrepen. In mijn maandelijkse Zoom-meetings met mijn coach Caroline ontvang ik tips voor gezondere keuzes op het gebied van voeding en bespreken we mijn vorderingen en struikelpunten. Dat is heel waardevol.”

Multidisciplinaire aanpak

Vanuit haar beroep analyseert Moniek business vraagstukken. Van haar persoonlijk toegewezen coach Caroline Albers leerde ze die getallen op het gebied van voeding los te laten: “Mensen staren zich vaak blind op het tellen van calorieën, terwijl de crux vooral zit in gezondere keuzes op het gebied van voeding en een actieve leefstijl. Wanneer iemand bij ons in de kliniek binnenstapt, bespreken we uitgebreid de wensen en bijpassende mogelijkheden voor die persoon in kwestie. We bekijken welke behandeling het meest geschikt is. Hierna ga ik als diëtiste samen met een team van specialisten, een bewegingsdeskundige, een psycholoog aan de slag voor een behandeling op maat. Met deze multidisciplinaire aanpak zorgen we dat het gewichtsverlies ook op de lange termijn vast blijven houden”, vertelt coach Caroline, die al vijf jaar werkzaam is bij de Amsterdamse vestiging van de kliniek.

Artikel ZieOudZuid - januari 2021
Tekst: Jeffrey Struik

Fotografie: Florentine Waller

Deel dit artikel: