Afvallen met GLP-1: zo werkt het

Een van de mogelijkheden als je bij ons een behandeling start, is de behandeling met de prikpen. Hoe werkt dit middel precies? Wij vertellen het je in dit artikel.

5

In de prikpennen die jij krijgt voorgeschreven als we voor deze behandeling kiezen, zit Glucagon-like peptide 1. De afkorting van Glucagon-like peptide 1 is GLP-1 en omdat die term bekender en korter is, zullen we het in dit artikel zo noemen.

GLP-1 en overgewicht

GLP-1 is een stof die ook in onze darmen vrijkomt als wij eten. Deze stof geeft het signaal: “Stop maar met eten, je hebt genoeg”. Door deze stof in te spuiten, help je je lichaam om te kunnen afvallen. De afgifte van insuline wordt gestimuleerd, de afgifte van gulcagon wordt geremd en het legen van de maag wordt vertraagd. Hierdoor krijg je veel sneller dat gevoel dat je vol zit. Ook ben je langer verzadigd en ervaar je minder trek. Het is o.a. heel geschikt voor mensen die weinig rem ervaren in het eten, grotere porties eten en snel weer trek hebben na het eten. Wat je merkt, is dat je eetlust vermindert en dat je veel sneller en langer verzadigd bent.

GLP-1 afvallen

Is het dan echt zo makkelijk? GLP-1 prikken en afvallen? Nee. Arts Inge Palm vertelde eerder al in een blog over dit thema dat het vooral gaat om een verandering van je leefstijl. Medicatie om af te vallen helpen jou tijdens dit proces, maar zonder verandering van je leefstijl kom je er niet. Je kunt de GLP-1 medicatie zien als een fijne ondersteuning. Goed om te weten; bij NOK Clinics worden obesitasmedicijnen alleen aangeboden in combinatie met een leefstijltraject en voorgeschreven door een arts.

GLP-1 behandeling

Als je voor een GLP-1 behandeling bij ons kiest, vind je het misschien fijn om te weten hoe zo’n behandeling er uit gaat zien. Bij NOK Clinics gaan we tijdens een intake met elkaar in gesprek om jouw situatie en wensen te  bespreken. Vervolgens kijken we of de behandeling met een prikpen bij jou past: het moet medisch gezien veilig zijn met jouw gezondheid en voorgeschiedenis en het moet aansluiten bij jouw aandachtspunten en wensen. Als dit het geval is, vertellen we je alles over de mogelijke bijwerkingen en krijg je een recept mee Vervolgens gaan we samen aan de slag. Zoals we eerder al zeiden is leefstijlverandering namelijk het allerbelangrijkst als je af wilt vallen. Om dit voor elkaar te krijgen is jouw coach er om jou te ondersteunen als stok achter de deur. Gaat het even niet? Dan is de coach er om met je mee te denken en je advies te geven.

GLP-1 vergoeding

We weten inmiddels dat GLP-1 enorm goed kan helpen bij het afvallen. Hoe zit het dan met de GLP-1 vergoeding? Er is inmiddels een GLP-1 medicijn dat voor een kleine groep mensen met ernstig overgewicht wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoeding geldt alleen voor mensen met een BMI van 35 of hoger. De eis voor deze mensen is dat ze al deelnemen aan de gecombineerde leefstijlinterventie en voor mensen met een BMI tussen 35 en 40 geldt dat zij 1 van 3 bijkomende ziektes moeten hebben. Je zorgverzekeraar kan je hier meer over vertellen.

Conlusie

De prikpen is dus een fijne manier om jou te ondersteunen in je afvalproces. Doe het nooit alleen en ga pas aan de slag als je de juiste begeleiding en een goed plan hebt. Dan is de kans op succes het grootst.

Wil je hulp bij het afvallen?

Wij helpen je graag! Neem hier contact met ons op.

Deel dit artikel: