De ups en downs van motivatie: een normaal onderdeel van gedragsverandering

Onze coaches zijn zich er sterk van bewust dat motivatie tijdens gedragsverandering een complexe reis is. In het begin zien ze vaak cliënten vol enthousiasme starten, maar na verloop van tijd lijkt hun motivatie af te zwakken. We willen benadrukken dat dit een normaal onderdeel is van het proces en dat we het samen kunnen aanpakken.

5 minuten

"Deze ups en downs in motivatie zijn niet iets om je zorgen over te maken. In het begin zijn cliënten vaak gemotiveerd door intrinsieke factoren of externe triggers. Ze ervaren een 'boost' van motivatie en zijn vastbesloten om veranderingen aan te brengen. Dit is een spannende fase vol energie en hoop," vertelt een van onze coaches.

Motivatie

Na verloop van tijd kunnen cliënten echter merken dat hun motivatie afzwakt. Ze worden geconfronteerd met uitdagingen, tegenslagen en het gevoel van langzame vooruitgang. Dit is de zogenaamde 'motivatievallei'. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit normaal is en veel voorkomt. Er zijn verschillende redenen waarom motivatie kan afnemen. Cliënten kunnen te hoge verwachtingen hebben van hun resultaten, ze kunnen worden ontmoedigd door obstakels, zich vervelen of het gebrek aan directe beloning ervaren. Het is cruciaal om deze factoren te herkennen en ermee om te gaan.

Als coaches hebben we verschillende strategieën om cliënten te helpen hun motivatie te herstellen. We herzien doelen en stellen realistische verwachtingen. We delen succesverhalen om inspiratie te bieden. We verkennen nieuwe activiteiten om de routine te doorbreken. We zijn er om hen te ondersteunen, te begrijpen en te motiveren.

Het vergt tijd

Het is belangrijk dat cliënten begrijpen dat deze ups en downs normaal zijn en dat ze niet alleen zijn. Het vergt tijd en doorzettingsvermogen om gewoonten te veranderen en motivatie kan fluctueren. Wat telt is het besef dat we veerkrachtig zijn en kunnen terugveren na een dip in motivatie.

Dus, aan alle cliënten die zich soms ontmoedigd voelen: onthoud dat dit een reis is, met hoogte- en dieptepunten. Jullie zijn niet alleen. Blijf gefocust op jullie doelen, omring jezelf met positieve invloeden en wees mild voor jezelf.

Deel dit artikel:

Welke behandeling past bij jou?

Wil je weten welke behandeling het best bij jou past? Doorloop het stappenplan voor het behandeladvies voor jou.

Wil je meer informatie over de behandelingen?

Maak een afspraak met één van onze klinieken in Heerlen, Arnhem, Den Haag, Nieuwegein, Hoogeveen of Amsterdam.