De grootste uitdager van uw gewicht: verandering

Wat maakt gewicht verliezen zo moeilijk? In onze kliniek zien we al ruim 25 jaar lang dat onze cliënten worstelen met duurzaam afvallen. Voordat iemand bij ons komt, hebben ze al vele diëten, sportprogramma’s en zelfhulpboeken gevolgd. Een terugval ligt altijd op de loer. Hoe komt dat toch? In dit blog gaan we in op misschien wel de grootste uitdager van jouw stabiele gewicht: verandering.

4

Boy Sanders is sinds drie jaar in dienst van onze kliniek in Heerlen. coach begeleidt hij vele cliënten naar een blijvend gezonde levensstijl. “Wat onze programma’s zo succesvol maakt, is de holistische en multidisciplinaire aanpak,” zegt Boy. “Elke persoon is anders en gewicht verliezen is dan ook altijd maatwerk.”

Motivatie om te veranderen

Elk programma vereist dus een andere aanpak. In het begin van een leefstijltraject neemt Boy uitvoerig de geschiedenis van een cliënt door. “Wat heeft iemand al geprobeerd? Waar liep hij of zij tegenaan? Wat werkte wel, wat niet? Het feit dat iemand veel geprobeerd heeft vind ik heel positief, want daardoor is vaak heel veel kennis opgebouwd. En het geeft aan dat een persoon veel motivatie heeft om te veranderen."

Omgaan met verandering doorslaggevende factor

In de praktijk zien we soms dat iemand iets heeft geprobeerd dat niet passend is bij hem of haar, of dat het moment niet het juiste moment was. Want, wat gebeurt er als iemand in een stressvolle periode terecht komt? Dat, is volgens Boy, één van de doorslaggevende factoren in het falen of slagen van het programma. “Hoe gaat iemand om met verandering? We moeten eerlijk zijn: verandering hoort bij het leven, iedereen maakt het mee. En juist in die periodes, die stress met zich meebrengen, is het van belang dat u de aangeleerde patronen blijft doorzetten.”

“Het nieuwe patroon moet zo min mogelijk stress opleveren”

Dat is ook een reden dat het zo belangrijk is om realistische doelen te stellen. “Moeilijke periodes zullen altijd komen, dat is een feit. Dan is het belangrijk dat je een nieuw patroon gecreëerd hebt dat zo goed mogelijk past bij jouw leven. Iemand die 60 uur per week werkt, gaan we niet vragen dagelijks meerdere uren te sporten. Iemand met een onregelmatige baan, gaan we niet in een hele afgepaste structuur dwingen. Het nieuwe patroon moet zo min mogelijk stress opleveren. Zodra iemand zich in bochten wringt die eigenlijk niet passen, vraag je erom dat het na verloop van tijd weer mis gaat.”

Blijven reflecteren op persoonlijke situatie

Onze behandeling is dan ook geen wonderprogramma. Wat het wel is, daar heeft Boy een antwoord op: “Een zo goed mogelijk op de persoonlijke situatie afgestemd traject.” Na de intensieve kennismaking kijken we samen met jou wat voor jou echt belangrijk is. Op basis daarvan scheppen we een reële verwachting. Wat kun je verwachten van de professionele ondersteuning? Wat kun je van jezelf verwachten? Boy: “En hier blijven we gedurende het traject op reflecteren. We blijven monitoren waarom iemand van de goede patronen afwijkt. En indien nodig schakelen we dan een extra expertise in, zoals een psycholoog of een diëtist, om de cliënt geleidelijk weer terug te sturen naar het juiste patroon. Dat is het voordeel van het multidisciplinaire team waar wij op terug kunnen vallen!”

Gezonde leefstijlpatronen volgen

De behandeling met een maagballon, medicatie in de vorm van een prikpen of medicatie in de vorm van tabletten is een hulpmiddel bij het gewicht verliezen. Daarna gaat het erom een complex samenspel van factoren te beheersen: stress, eetgewoonten, beweging, werk, gezin, voeding en meer. De rode draad daarin is omgaan met verandering. Boy: “Tijdens veranderingen vallen mensen het meeste terug. Wij zorgen dat men de handvatten heeft om, juist in die periodes, de gezonde leefstijlpatronen te blijven volgen.”

Ga je de uitdaging aan?

Ons team van medisch professionals staat klaar om jou te ondersteunen in dit proces. Ben je klaar om de uitdaging aan te gaan, net als velen die jou voor gingen? Wil je een blijvende verandering van jouw leefstijlpatronen en daarmee een blijvend gezonder gewicht? Vraag een vrijblijvende intake aan of bel ons voor meer informatie: 088 – 88 32 400.

Deel dit artikel: