De beste manier om af te vallen bestaat niet

Wat is de beste manier om af te vallen? Waar je ook kijkt en hoeveel je ook zoekt, er is altijd wel iemand te vinden die jou dé oplossing belooft.

9

Wat is de beste manier om af te vallen? Waar je ook kijkt en hoeveel je ook zoekt, er is altijd wel iemand te vinden die jou dé oplossing belooft. Bij NOK Clinics, goed voor 28 jaar ervaring met afvallen en leefstijltrajecten, kunnen we je alvast één ding verklappen: dé beste manier om af te vallen bestaat niet. Afvallen is namelijk maatwerk. Altijd. Bij ons ga je dan ook bij elke behandeling aan de slag met een coach. “Wat we zeker niet doen, is calorieën tellen.”

Naast het medische aspect van onze behandelingen, is een belangrijke rol weggelegd voor onze coaches. Zij begeleiden je één op één naar een duurzaam, gezond gewicht. Gewicht verliezen is een proces waarin veel factoren een rol spelen. Uiteraard is voeding en beweging belangrijk, maar denk ook aan lichaamsbouw, persoonlijkheid, ondersteuning van vrienden of familie, slaappatroon, stressverwerking en jouw kennis van zaken als voeding en beweging. Wij weten dat jouw afvalproces een kwestie is van maatwerk en persoonlijke begeleiding. 

Een jaar lang begeleiding met leefstijlcoach 

Daarom is een behandeling bij NOK Clinics altijd een proces waarin je niet alleen een behandeling met een maagballonmedicatie met prik, medicatie met tabletten of POSE krijgt, maar ook sessies met een arts en coach. In deze sessies, verdeeld over een jaar, bespreken we de voortgang van jouw proces en bieden we de coaching, kennis of medische expertise aan die jij op dat moment nodig hebt. Waar heb je behoefte aan? Waar loop je tegenaan in het dagelijks leven? Waarom kost het je veel moeite om af te vallen? Het is moeilijk om nieuwe, gezonde patronen aan te leren, maar met de juiste begeleiding is het mogelijk. 

Belemmerende overtuigingen wegnemen

Andreas Niessl, coach zegt: “Wat een enorm voordeel is van NOK Clinics, is dat we één op één met de cliënten werken. Dat maakt het heel erg persoonlijk en zorgt dat je echt een relatie met de cliënt kunt aangaan. Ik wil vooral dat mensen zich gehoord voelen.” 

Een goede relatie met de coach is ontzettend belangrijk. Dat ervaart Andreas dagelijks in zijn werk: “ Ik wil een veilige omgeving creëren, dan worden mensen meer open en gaan ze meer delen. Dat is nodig, omdat er vaak diepe, belemmerende overtuigingen ten grondslag liggen aan iemands gewichtsproblemen. Soms komen er dingen naar boven die nog nooit met iemand zijn besproken. Iemand heeft bijvoorbeeld vier broers en vier zussen en moest thuis altijd snel eten, anders was het gewoon op. Dat maakt dat die persoon nu altijd zo snel en zo veel mogelijk eet. Dat soort diepe patronen proberen we te identificeren en aan te pakken.”

De behandeling gaat veel verder dan alleen een voedingsplan en een beweegplan: juist het blootleggen van die diepere laag maakt in onze behandelingen vaak een verschil. 

Elke cliënt ervaart andere problemen 

Alle cliënten in onze praktijk lopen tegen andere problemen aan. Voor de één is sporten al snel een tweede natuur, voor een ander heeft het te weinig effect op het gewicht. Misschien is het voor jou erg lastig de discipline op te brengen om voldoende te bewegen. Of je hebt moeite met het voor jou beste dieet, omdat je toch de lekkere snacks ‘s avonds niet kunt laten staan. Het kan ook zijn dat je wel de juiste dingen doet, maar dat je toch niet voldoende afvalt. Dan zoeken we samen naar de oorzaken en sturen we het proces weer in de juiste richting.

Het opbouwen van een ondersteunend netwerk 

De coach kijkt met jou ook naar jouw directe omgeving: “Krijgt een cliënt genoeg steun? Hoe is het op het werk, is er veel stress? En hoe reageert de cliënt op stress, gaat hij of zij dan veel eten? In dat geval moeten we het emotie-eten doorbreken, door te leren anders met die stress om te gaan. Bijvoorbeeld door te gaan wandelen of met mensen te praten, maar dan moet die steun er wel zijn in de directe omgeving.” 

Onze behandelingen gaan dus echt over het veranderen van soms diepgewortelde patronen en grote leefstijl-aanpassingen. Dat betekent dat we je soms kunnen adviseren om, naast ons traject, ook elders hulp te zoeken. Andreas ziet het in de dagelijkse praktijk regelmatig gebeuren: “Ik kan bijvoorbeeld een sportplan opstellen, maar ga niet samen met de cliënt sporten. Dan kan iemand er baat bij hebben een personal trainer in te schakelen. Of een cliënt heeft zulke destructieve patronen ontwikkeld dat ik adviseer om via de huisarts hulp te zoeken bij een praktijkondersteuner of een psycholoog. Zo zie ik vaak dat onze cliënten een netwerk van ondersteuning opbouwen, net op die vlakken waar ze dat nodig hebben. Echt elk proces is uniek.”

De behandeling is een hulpmiddel

Alleen een behandeling met een maagballon, medicatie of POSE is geen oplossing op de lange termijn. De behandeling op zich is een hulpmiddel, een eerste aanzet, om u een flinke duw in de juiste richting te geven. Dat u hiermee ook relatief snel kunt afvallen, kan heel motiverend werken en geeft u een vliegende start om aan de slag te gaan met uw leefstijl. Een leefstijl waarin gezonde voeding, regelmatig bewegen, goede slaap en vele andere factoren voor een energieke, positieve balans zorgen.

Andreas: “Het is niet alleen afvallen, het is echt een ontdekkingsreis. Soms komen er traumatische zaken uit de jeugd naar boven waar een link zit. Het is niet gewoon afvallen, het is vaak een mentaal psychisch proces wat een cliënt doorgaat. Zonder dergelijke inzichten is een duurzaam resultaat soms gewoon niet mogelijk.”

Elk traject is maatwerk

Bij NOK Clinics is elk traject dus maatwerk. Wij beginnen altijd met een intake, waarbij we jouw persoonlijke wensen en verwachtingen bespreken. Dan bekijken we welke behandeling het beste bij je past. Misschien heb je ons benaderd voor een maagballon, maar kom je er al snel achter dat een behandeling met medicatie veel beter bij je past. 

Vervolgens wordt de behandeling ingezet. Het kan zijn dat er een ingreep (zonder operatie) nodig is, zoals de plaatsing van een maagballon, maar het kan ook zijn dat je begint met het slikken of spuiten van medicijnen. Hierna begint ons begeleidingsproces naar een gezonder leven. De eerste drie maanden zien we je wat sneller achter elkaar, om je echt goed op weg te helpen. Daarna plannen we om de drie maanden een coachingsgesprek. Heb je echter behoefte om de gesprekken anders te plannen, omdat je in het begin bijvoorbeeld wat meer moeite hebt met het structureren van jouw nieuwe gewoonten? Dan is dat geen probleem. Jouw behoefte staat centraal. 

Gezonde keuzes maken

Andreas geeft een praktijkvoorbeeld: “Wat ik veel zie, is dat iemand aan de structuur van zijn eetgewoonten moet werken. Op vaste tijdstippen leren eten is vaak in het begin heel belangrijk. Daarbij gaan we altijd voor zo veel mogelijk gezonde keuzes. Dus voldoende eiwitten, gezonde koolhydraten en gezonde vetten: een goede balans.”

Wat zeker geen optie is, is het tellen van calorieën: “Dat doen we niet. We kijken naar het volledige plaatje. Voeding, beweging, maar ook erfelijkheid, genen, ontspanning, slaap, stress. Het speelt allemaal een rol in het proces.”

Begin de beste manier om af te vallen met een intake

Ieder mens is anders, ieder proces is anders. Onze kracht is om aan te sluiten bij jouw behoefte en samen dat proces in te gaan. Onze coaches gaan samen met jou door dat proces heen. 

Een wondermiddel voor gewichtsverlies bestaat niet. Een beste manier om af te vallen dus ook niet. Een multidisciplinaire aanpak, met veel aandacht voor jouw persoonlijke situatie, levert de beste resultaten op. Een aanpak waarin leefstijl, dagelijkse gewoontes, diepgewortelde overtuigingen, fitness, dieet, slaap en mentale gezondheid wordt betrokken. 

Dat is de aanpak van NOK Clinics. Ben je klaar om eindelijk werk van jouw gewicht te maken? Plan nu een intakegesprek en begin met afvallen!

Deel dit artikel:

Welke behandeling past bij jou?

Wil je weten welke behandeling het best bij jou past? Doorloop het stappenplan voor het behandeladvies voor jou.

Wil je meer informatie over de behandelingen

Maak een afspraak met één van onze klinieken in Heerlen, Arnhem, Den Haag of Amsterdam.