Arts Inge Palm over de intake en het vervolg van de behandeling: “Overgewicht zit mensen op allerlei manieren in de weg.”

Inge Palm is arts bij NOK Clinics. In dit artikel gaat ze in op wat haar rol is bij de behandelingen die worden aangeboden. Wat kun je verwachten van de intake en het vervolg van een behandeling?

4

Inge Palm: “Ik werk nu ruim vier jaar bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. Ik ben betrokken bij zowel de verzekerde zorg als NOK Clinics. In het kader van de NOK Clinics behandelingen doe ik de intake met de cliënten.  Zodra een behandeling start doe ik samen met het team de medische begeleiding gedurende het gehele traject. Van begin tot eind ben ik dus bij de cliënt betrokken.”

Goede voorbereiding

Alle cliënten krijgen, voordat ze bij een arts komen, tijdens een telefonisch gesprek al uitgebreid informatie. Daar kan men eerst rustig de gedachten over laten gaan. Het leidt er soms toe dat cliënten met een heel specifieke hulpvraag binnenkomen. Inge: “Soms weet iemand al precies dat hij of zij medicijnen wil gaan gebruiken of juist liever een maagballon wil. Maar ik spreek ook veel mensen met een open vraag. Die willen gewoon hulp en verlangen daarbij het beste advies.”

Alle opties worden besproken

Wat de vraag ook is, voor Inge is het belangrijk om met iedere cliënt alle opties te bespreken. “Ik wil altijd goed kijken wat het beste bij iemand past. Soms vind ik het plan waarmee iemand binnenkomt niet passend bij diens persoonlijke situatie. Stel, iemand werkt alleen maar in nachtdiensten, daar moet je op een bepaalde manier mee omgaan. Of iemand heeft een eigen bedrijf, is heel druk, heeft weinig regelmaat en veel etentjes buiten de deur. Dat is een ander verhaal dan iemand met een druk gezin. En is er steun van thuis? Staat de partner erachter of juist niet? Dat alles is mede bepalend voor het resultaat en nemen we mee in de intake.”

Voor Inge is het van belang om, naast de medische situatie, het complete plaatje van een cliënt rond te krijgen. “En dan kan het zijn dat ik een ander advies geef dan waarvoor iemand binnenkomt. Het advies is altijd volledig maatwerk.”

Geen toverstokje

En wordt er tijdens de intake ook gesproken over het aantal kilo’s dat iemand kan verliezen? Inge: “We werken nooit naar een streefgewicht toe. Wij weten ongeveer wat mensen per behandeling kunnen afvallen. Maar, het resultaat hangt echt volledig af van hoe iemand zijn leefstijl kan veranderen. Een maagballon gaat geen vet verbranden, het is geen wondermiddel, het is geen toverstokje. Hoe jij je leefstijl aanpast, dat bepaalt hoeveel je afvalt.”

Juist daarom is het ook zo belangrijk de best passende behandeling voor iemand te vinden. “Daar gaan we tijdens de intake dan ook op in. Hoe kun jij het meeste winst boeken? Beweeg je voldoende, is je voeding op orde, hoe slaap je, gebruik je bepaalde medicijnen? Vanaf die start proberen we aan te geven waar mensen zelf aan kunnen werken.”

Geen passende behandeling

En dat kan er ook toe leiden dat iemand besluit niet tot een behandeling over te gaan. Inge: “Goede zorg staat bovenaan. Het kan gebeuren dat ik een cliënt vertel dat ik onze behandelingen niet passend vind. Dan laat ik iemand weg gaan met een ander advies, een advies dat buiten onze organisatie ligt. Iemand kan daar natuurlijk ook zelf voor kiezen.”

Een diversiteit aan klachten

Inge ziet bij de intake mensen met verschillende klachten langskomen. “Qua medische klachten zijn dat bijvoorbeeld mensen met suikerziekte, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, gewrichtsklachten en slaapapneu. Maar, het hele sociale aspect speelt vaak een nog grotere rol. Mensen denken slecht over zichzelf, schamen zich, voelen zich nagekeken. Overgewicht zit mensen op allerlei manieren in de weg.”

Het voorkomen van klachten speelt ook een rol voor cliënten. “Ik zie vaak dat iemand gezondheidsproblemen wil voorkomen. Dan zit het in de familie, bijvoorbeeld.”

“Eindelijk rust in mijn hoofd”

Gedurende een behandeling ziet Inge een cliënt veranderen. “We zien een cliënt ongeveer maandelijks, gedurende een jaar. Soms zelfs langer. Dan zie je een verandering plaatsvinden. Mensen voelen zich beter, kunnen weer dingen die eerst moeilijk waren, zoals fietsen of makkelijk de trap oplopen. Dat merk je wel als je tien á vijftien procent afvalt. Ik hoor ook vaak dat mensen eindelijk rust in hun hoofd ervaren. Dat ze niet de hele tijd meer aan eten denken - vooral bij een behandeling met medicatie krijg ik dat vaak terug.”

Hoewel een traject er meestal na een jaar opzit, gaan sommige cliënten langer door met een behandeling. Inge: “Overgewicht is natuurlijk niet een tijdelijk probleem, maar een chronisch probleem. Bij de behandeling met medicatie gaat bijna iedereen na het eerste jaar langer door. Cliënten merken dat, als ze ermee stoppen, ze toch weer honger krijgen en weer verleid worden om te snacken. Medicatie kun je levenslang gebruiken. Medicijnen tegen bijvoorbeeld een hoge bloeddruk gebruiken mensen vaak ook langere tijd. Dat is met overgewicht niet anders.”

Ook mogelijk: een combinatiebehandeling

In de praktijk ziet Inge ook dat er soms wordt gekozen voor een combinatie van behandelingen. “Dat zien we bijvoorbeeld bij een maagballon. Soms zijn die zestien weken die de ballon in de maag zit niet genoeg om een nieuw patroon eigen te maken. Dan kan het helpen om over te gaan op medicatie, om het gewichtsverlies vast te houden. Qua werking is het heel fijn om met zo'n maagballon een kickstart te hebben, iets in gang te zetten, en dan na die periode van vier maanden nog wat meer af te vallen met medicatie of de afgevallen kilo’s eraf te houden.”

Interesse in onze behandelingen?

Wil je meer weten over onze behandelingen? Laat je gegevens achter voor een vrijblijvende intake of stel een vraag. Wij nemen eerst telefonisch de mogelijkheden met je door - je zit nergens aan vast.

Deel dit artikel:

Welke behandeling past bij jou?

Wil je weten welke behandeling het best bij jou past? Doorloop het stappenplan voor het behandeladvies voor jou.

Wil je meer informatie over de behandelingen

Maak een afspraak met één van onze klinieken in Heerlen, Arnhem, Den Haag of Amsterdam.