BMI berekenen of buikomtrek meten, wat is wijsheid?

Als je googelt op BMI berekenen, lees je al gauw berichten dat het ook verstandig is om je buikomtrek te meten. Hoe zit dit? En waarom werkt NOK Clinics wel met de BMI-richtlijn? Wij vertellen het je.

5

“Het klopt dat wij werken met BMI, maar dat is niet het enige waar we naar kijken als we een behandeling overwegen,” vertelt arts Inge Palm. “We checken niet alleen iemands BMI, maar kijken ook naar het gewichtsgerelateerde gezondheidsrisico. Dit risico wordt - naast de BMI - bepaald door de buikomvang en bijkomende ziekten, zoals een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol of suikerziekte. Welke medicijnen gebruikt iemand? En hoe voelt deze persoon zich mentaal? Waar zitten de valkuilen in de leefstijl? Is dat voeding, beweging, planning, regelmaat, stress of zijn dat emoties? Of een combinatie van meerdere onderdelen? Wij brengen iemand altijd helemaal in kaart, zodat we uiteindelijk een compleet beeld hebben en vervolgens een gepersonaliseerd behandeladvies kunnen geven.”

Gezond BMI

Zeker weten of je een gezond BMI hebt, is best lastig. Zo zijn spieren zwaarder dan lichaamsvet en kan jouw BMI dus hoger uitvallen als jij veel spieren hebt zonder dat dat hoeft te betekenen dat je ongezond bent. Waar de BMI-meting wel voor zorgt, is een gemakkelijk overzicht. Inge Palm legt uit: “We gebruiken BMI ook voor het indicatiebereik. Medicijnen mogen namelijk pas voorgeschreven worden bij een bepaald BMI. Vanaf BMI 30 of vanaf BMI 27 als je ook last hebt van bijkomende ziektes. Naar mensen met een lager BMI in combinatie met medicatie zijn simpelweg geen studies gedaan, dus het is niet duidelijk wat hiervan de eventuele gevaren zouden kunnen zijn. Natuurlijk kijken we samen ook wat het risico van de behandeling is en welke bijwerkingen er zijn. Zo kun je goed geïnformeerd beslissen of je een behandeling wilt starten.”

BMI berekenen vrouw

“Over het algemeen kloppen vrouwen eerder bij ons aan. Vooral rond de overgang wordt afvallen lastiger. Vroeger deden ze even een weekje voorzichtig en verdween het overtollige vet als sneeuw voor de zon, maar nu is dat niet meer het geval door de verandering in de hormoonspiegels. Daarom denken ze: het is nu tijd voor mij en ik wil hulp bij het afvallen zodat ik het echt goed kan doen.”

De BMI bij een vrouw zit overigens ook iets anders in elkaar. “Vrouwen hebben een andere vetverdeling en een ander vetpercentage dan mannen, maar hier kijken we eigenlijk niet specifiek naar. We bieden zorg op maat, dus jouw situatie wordt sowieso niet vergeleken met dat van anderen, we zoeken de juiste oplossing voor jou als persoon.”

Buikomtrek meten

Nu we dat hebben besproken, komen we bij het volgende punt: moet je je buikomtrek meten om zeker te weten of je gezond gewicht hebt? “Vet kun je natuurlijk op verschillende plaatsen hebben, maar buikvet is daarvan de gevaarlijkste,” vertelt arts Inge Palm. “Het is goed om te bekijken hoeveel vet er rond jouw organen aanwezig is, want met te veel vet op deze plek, loop je meer kans op hart- en vaatziekten.”

Het is dus zeker geen gek idee om zelf eens je buikomtrek te meten om te kijken hoe het er bij jou voorstaat. “Je doet dit door tussen de onderste rib en het heupbot een meetlint rond je middel te houden. Je hebt dan het dikste deel van je buik te pakken. En wil je het heel precies weten? Dan raad ik je aan om drie verschillende metingen te doen, verdeeld over twee dagen. Voor het meten mag je helemaal uitademen, niet je buik inhouden, en dan meten. Als je van deze drie uitkomsten het gemiddelde neemt, weet je wat jouw buikomtrek is.”

Conclusie: BMI checken of buikomtrek meten?

Hoewel jouw BMI-uitslag niet altijd alleszeggend is (zo hebben sporters soms een hoog BMI, omdat spiermassa zwaarder is dan lichaamsvet, maar hoeven ze geen obesitas te hebben), is het wel een heel handig hulpmiddel om goed te kijken of jouw gewicht gezond is. Omdat er nog geen alternatief is dat net zo goed werkt, kijkt NOK Clinics ook naar het BMI van cliënten. Een nuttige aanvulling hierop is het opmeten van de buikomtrek. Omdat te veel vet rond je organen gevaarlijk kan zijn, is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden.

Wil je hulp bij het afvallen?

Neem contact met ons op en wij denken met je mee.

Deel dit artikel: