Afvallen en een drukke baan, hoe combineer je dat?

Je werkt fulltime en hebt ‘s avonds niet meer de puf om te gaan sporten. Omdat je weinig energie hebt, grijp je ook nog eens graag naar suiker om dat energiepeil omhoog te krijgen. Wij begrijpen dat dit een lastige situatie is en helpen je graag.

5

We hebben wat tips voor je verzameld zodat je gelijk goed aan de slag kunt. En we zijn eerlijk: het zijn vrij open deuren, maar eigenlijk werkt dit wel gewoon het beste! Met onze tips wordt het ook makkelijker om het tijdens je drukke baan vol te houden.

Beweeg zoveel mogelijk

Bewegen is echt belangrijk en het is makkelijker om dit meer te doen dan je denkt. Denk hierbij ook aan de kleine dingen. Wandel een rondje tijdens de lunch, pak de trap in plaats van de lift, de fiets in plaats van de auto, kies voor een stabureau en stap tijdens het werken wat op je plaats, draai met je armen in het rond terwijl je nadenkt, ga buiten werktijd wandelen met een vriendin in plaats van naar het terras… Er zijn heel veel manieren om meer te bewegen.

30 minuten per dag

Eigenlijk zou je minimaal 30 minuten per dag moeten bewegen en daar ben je als je even doorzet al best snel. Misschien is alleen die lunchwandeling al wel genoeg om deze tijd te vullen!

Sport thuis met YouTube

Natuurlijk is het het allerbest om meerdere keren per week écht even te gaan sporten. Dat hoeft niet in de sportschool als je dat niet fijn vindt. Wist je dat je op YouTube heel veel gratis sportsessies kunt vinden? Pak er een yogamatje bij en kies de sessie die jij interessant vindt. Je zult merken dat je door deze sportsessie (hoe lang ook, ze zijn er ook van vijf minuten) mentaal ontspant. De kans is groot dat je hier juist energie van krijgt!. Twee vliegen in één klap dus.

Eet gezond

We begrijpen dat het heel makkelijk is om ‘s ochtends voordat je vertrekt, gauw iets lekkers in je tas te stoppen. Dat mag ook, maar wel met mate. Wat nu als je eens op zoek gaat naar een snack die zowel lekker als gezond is? Ben je gek op zoet, denk dan aan (gedroogde) vruchten. Ben je gek op hartig, dan zijn ongezouten noten een goed idee. Liever iets ertussenin? Dan is groente perfect. (Stukjes) wortel of komkommer knabbel je zo weg tijdens je werkdag. En een combinatie van deze producten voor jezelf inpakken, geeft je keuze door de dag heen.

1,5-2 liter water

Genoeg water drinken is sowieso belangrijk voor een goede gezondheid, maar al helemaal als je af wilt vallen. Zorg ervoor dat je in elk geval 1,5 liter, maar liever nog 2 liter water drinkt per dag. Dit zorgt ervoor dat je je voller voelt en dus minder gaat eten, maar het is ook goed voor je lichaam.

En we zeggen bewust water. Want er zijn natuurlijk genoeg drankjes waarmee je aan voldoende vocht kunt komen, maar die zijn niet allemaal even goed. Met water zorg je sowieso goed voor je lichaam. En vind je water maar saai? Vul dan een kan of fles en stop er wat gezonde smaakmakers bij. Schijfjes citroen, munt, bramen, bessen… Probeer alles wat je lekker lijkt en ga net zolang door tot je de ideale combinatie hebt gevonden. Afwisselen kan natuurlijk ook, zo is genoeg water drinken elke dag weer een feestje.

Ga voor duurzame verandering

Dat het de eerste paar dagen of weken heel goed gaat, is leuk en dat motiveert om door te gaan. Toch is het belangrijk dat je jezelf nieuwe gewoonten aanleert die je ook vol kunt houden. In het begin ben je enthousiast en wil je er veel energie in steken, maar over een tijdje verandert dat. Juist dan is het van belang dat de veranderingen haalbaar zijn en dat je ook dan doorzet. Alleen met haalbare doelen kom je vooruit en zorg je voor een duurzame verandering. En gaat het fout? Ook dat is geen ramp. Je bent niet terug bij af en kunt morgen gewoon weer opnieuw beginnen.

Wen aan verandering

Het kan helpen om jezelf te laten wennen aan verandering. Als je beter met verandering om leert gaan, wordt het aanpassen van je leefstijl namelijk ook wat makkelijker. Dit kan al in hele kleine dingen. Poets bijvoorbeeld je tanden eens met je andere hand of neem eens een andere route naar je werk.

Voor succesvol afvallen is verandering nodig. Leefstijlverandering. Alleen door je hele leefwijze te veranderen, kun jij je afvaldoel behalen. Wel is het belangrijk dat je leefstijlverandering haalbaar is. Vind je het zelf lastig om zo’n haalbaar plan uit te werken? Wij kunnen je helpen! Hier lees je hoe we dat doen.

Doe het niet alleen

Afvallen is al lastig genoeg. Helemaal als je daarnaast een drukke baan hebt en de tijd dus eigenlijk simpelweg ‘op’ lijkt te zijn voor je aan jezelf toekomt. Je maakt het jezelf makkelijker als je het niet alleen hoeft te doen. Ga op zoek naar gelijkgestemden. Dit kan online, maar je kunt ook om je heen kijken. Vertel vrienden en familie over je doel zodat ze je kunnen helpen en bijstaan. Vraag je collega’s desnoods om je tijdens de lunch mee naar buiten te trekken. Zo ben je, ook op momenten dat je het eigenlijk niet ziet zitten, toch met je gezondheid en het afvallen bezig.

En vind je het lastig om die mensen te vinden? Bij NOK Clinics ondersteunen we jou door middel van een coach. Tijdens de leefstijlverandering die we voor je uitdenken kun je bij jouw coach terecht als je een stok achter de deur nodig hebt.

Wil je hulp bij het afvallen?

Wij helpen je graag! Neem hier contact met ons op.

Deel dit artikel: