Eetlustremmers: hoe werken ze en zijn ze geschikt voor jou?

Wat zijn eetlustremmers? Hoe helpen ze je gezond afvallen? En werken eetlustremmers alleen bij obesitas of juist ook bij minder ernstig overgewicht? We legden al deze vragen en meer voor aan onze arts Nicolette Lammers. “Vooral mensen die hun hele leven al lijnen, kunnen baat hebben bij eetlustremmers.”

Nicolette Lammers

10

Wat zijn eetlustremmers?

“Eetlustremmers zijn, kort gezegd, medicijnen die je eetlust verminderen en je honger wegnemen,” vertelt Nicolette. “Ze zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent en dus minder gaat eten. Daardoor val je af.” Er is medicatie in pilvorm of injectievorm, vervolgt ze. Bij NOK Clinics wordt gebruik gemaakt van tabletten of injecties. De eetlustremmers werken allebei op een andere manier, maar bij beiden kun je minder honger ervaren. 

Afvallen met tabletten

Heb je veel last van cravings, oftewel eetdrang? Dat je dat pak koekjes of die zak chips met de beste wil van de wereld niet kunt weerstaan? De tabletten verminderen die cravings. “Dit medicijn werkt op het beloningssysteem in je hersenen: als je de beloning wegneemt dan verdwijnt de trek ook. Het wordt ook gebruikt bij het stoppen met roken of drinken.” 

Afvallen met injecties

De injecties werken niet op je hersenen, maar op je stofwisseling. Ze vertragen je maaglediging, waardoor je gedurende de dag minder trek hebt. “Het lijkt op het lichaamseigen darmhormoon GLP-1, de stof die je lichaam aanmaakt na het eten van een maaltijd. Die stof zorgt ervoor dat je je sneller verzadigd voelt”, zegt Nicolette. Ga je afvallen met injecties dan injecteer je dit medicijn gemakkelijk bij jezelf door middel van een prikpen.

Eetlustremmers als duwtje in de rug

Hoe kunnen eetlustremmers je ondersteunen als je gezond wilt afvallen? Nicolette benadrukt dat NOK Clinics de medicatie ziet als een hulpmiddel en niet als een oplossing op zich. “Honger wordt door een hoop zaken bepaald, zoals je lijnverleden en je genen. Simpelweg medicijnen geven is daarom te kortzichtig. Factoren zoals stress en emotie-eten spelen een grote rol, dus je moet kijken naar het hele plaatje. Daarom werken we met coaches die alle aspecten die met overgewicht te maken hebben zullen aanstippen.”

Eetlustremmers zijn dus een duwtje in de rug voor wie zijn leefstijl wil veranderen. “We merken dat veel mensen baat hebben bij de behandelingen met eetlustremmers,” vertelt Nicolette, “Bijvoorbeeld de mensen die een BMI hebben tussen de 25 en de 30; dan heb je geen obesitas, maar wel overgewicht en dan val je tussen wal en schip. Deze mensen komen niet in aanmerking voor een maagverkleinende operatie. Maar ook zijn er mensen met morbide obesitas die geen operatie willen omdat ze dat te ingrijpend vinden. Dan kan een behandeling met medicatie en coaching uitkomst bieden.”


Ook mensen die veel diëten kunnen veel hebben aan eetlustremmers. “Bij het lijnen doet je lichaam er alles aan om niet af te vallen. Het gaat meer hongerhormonen aanmaken, zodat je minder lang verzadigd bent. De effecten daarvan zijn nog lang zichtbaar en eetlustremmers kunnen helpen om dit teniet te doen.”

Hoe ziet een behandeling met eetlustremmers eruit?

NOK Clinics combineert in zijn behandelingen eetlustremmende medicatie met leefstijlcoaching, zodat je blijvend gewicht verliest. Je hebt de keuze uit verschillende behandelingen. “Met de medicatie werken we echt naar een langdurig effect,” zegt Nicolette, “We adviseren om de medicatie minimaal een jaar te gebruiken, omdat het grootste effect na 1 tot 1,5 jaar wordt bereikt en omdat de kans dan groter is dat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd, dan is de kans dat je terugvalt het kleinst.” 

Zijn eetlustremmers geschikt voor mij?

Of eetlustremmers geschikt zijn voor jou komt aan bod tijdens de intake. “Dan nemen we je hele verhaal door. We kijken naar je medische voorgeschiedenis; heb je bijvoorbeeld lever- of nierfalen dan kun je niet starten met eetlustremmers. We berekenen ook je BMI, dat moet minimaal 30 zijn, of 27 met comorbiditeit. Comorbiditeit betekent dat je een ziekte hebt die gerelateerd is aan obesitas, zoals suikerziekte of artrose”, legt Nicolette uit. 

Daarnaast kijken de deskundigen van NOK Clinics ook naar andere factoren, zoals je werk, hoe veel je beweegt, of je last hebt van stress en of je bij het afvallen steun krijgt van de mensen om je heen. Op basis daarvan krijg je een advies over welke behandeling het beste bij je past. Wil je aan de slag met gezond afvallen? Start het nieuwe jaar goed en maak hieronder een afspraak!

Wil je meer informatie over afvallen met eetlustremmers?

Neem telefonisch contact op of stel je vraag via onderstaand formulier. Vergeet niet het telefoonnummer te vermelden waarop wij je kunnen bereiken. Telefonisch kunnen we je sneller én beter helpen.

Deel dit artikel: