Arts Inge Palm vertelt: zo gaat het als je besluit iets te doen aan je gewicht

Wat zijn de gevolgen van overgewicht? En wat is het effect als je besluit om aan je overgewicht te werken en de voordelen van afvallen kunt ervaren? Arts bij NOK Clinics, Inge Palm, neemt je mee in het traject dat je doorloopt als je besluit iets te doen aan je overgewicht.

5

Dat je bijkomende klachten kunt ervaren als je overgewicht hebt, wist je waarschijnlijk wel. Misschien heb je er zelf ook last van. Inge Palm vertelt: “Je merkt bij overgewicht al gauw dat je minder lange stukken kunt rennen en kortademig wordt of bijvoorbeeld last van je knieën krijgt. Je moet immers wat meer gewicht meedragen. Wordt je overgewicht erger, dan gaat het je ook in de weg zitten. Je voelt je minder fit en mobiel of je past op een gegeven moment minder makkelijk in een vliegtuigstoel of achtbaan.” Hoe dan ook, overgewicht heeft effect op je fysieke gesteldheid, maar ook op je mentale staat van zijn. “Je voelt je minder zeker over jezelf. Overgewicht zit dus vaak lichamelijk en geestelijk in de weg. Mensen voelen zich ook regelmatig be- en veroordeeld. Als ze met een probleem bij de huisarts komen, is het eerste dat ze horen: val eerst maar eens af. Bij ons in de kliniek is er geen oordeel. We ondersteunen jou zo goed mogelijk om gezonder te worden.”

Het proces van afvallen

Na een uitgebreide intake krijg je van ons een eerlijk en passend behandeladvies. Als je hebt besloten dat je echt iets wilt veranderen, gaan we van start. “Als cliënten eenmaal begonnen zijn, komen ze in een positieve flow terecht. Ook in combinatie met de coaching. Dit helpt enorm. Krijg je toch een terugval? Dan is er de persoonlijke coach die jou er weer bovenop kan helpen. En soms staat het afvallen even stil, dat is heel normaal. Misschien heb je tijdens de twee metingen een verschillende vochtbalans of was je voor de vorige meting toch iets strenger voor jezelf, het is niet raar als het even stil staat. De coach zal je dat ook vertellen als je er om die reden even doorheen zit. En natuurlijk is die coach er dan ook om je weer op weg te helpen.”

Goed voor jezelf zorgen

Hoewel je door de arts en coach goed wordt begeleid, is het noodzakelijk dat je goed voor jezelf zorgt. “Allereerst is het belangrijk dat het plan dat jij samen met je coach maakt, haalbaar is. Het moet wel passen. Als wij zeggen: je moet een marathon lopen of je moet per se bepaalde producten eten, werkt dat niet. We stellen de doelen op zo’n manier dat je ze echt aan kunt.”

Steun van thuis

Binnen dat goed voor jezelf zorgen, hoef je het (naast de begeleiding van je coach) niet alleen te doen. “Wij merken dat het afvallen beter gaat als er steun van thuis is. Soms weet een partner helemaal niet van de afvalplannen af en mijn eerste tip zou daarom zijn om dit onderwerp wel met elkaar te bespreken. Als je het traject samen aan gaat, is het een stuk makkelijker vol te houden dan wanneer je het in je eentje moet doen. Je partner mag ook mee komen naar de kliniek. Het komt regelmatig voor dat de ene persoon begint met een behandeling en na verloop van tijd de partner ook een eigen intake wil plannen om zo allebei met overgewicht aan de slag te gaan en dat samen te kunnen doen.” En heb je geen partner? Dan is een familielid of vriend of vriendin natuurlijk ook welkom als je liever niet alleen komt.

Voordelen afvallen

Als je jouw traject hebt doorlopen, ga je de voordelen van afvallen ervaren. “Je verliest gewicht op de plekken waar het overgewicht in de weg zat. Ook kun je gaan merken dat eventuele ziektes of klachten minder worden. Daarnaast zal je zelfvertrouwen erop vooruit gaan. Je kunt weer makkelijker bewegen en voelt je fitter, maar ook naar dat wat je in de spiegel ziet, heb je een tijd toe gewerkt. Nu is het zover en kun je ervan genieten. Je bent zowel fysiek als mentaal opgeknapt.”

Afvallen bij NOK Clinics

“Ik zou dan ook graag zien dat iedereen met overgewicht zich meldt,” vervolgt Inge Palm. “Zo blijft niemand onbehandeld. Hoe meer overgewicht je hebt, hoe meer risico je loopt op het krijgen van ziektes. Blijf er niet langer mee lopen dan nodig, er is zo’n breed palet aan mogelijkheden. En in die mogelijkheden zijn we bij NOK Clinics ook heel eerlijk. Hebben onze behandelingen mogelijk niet het gewenste effect voor jou? Dan ga je de deur uit met een ander advies. We vinden het belangrijk dat jij een eerlijk en goed zorgadvies krijgt. Denken we dat we je wel kunnen helpen? Dan heb je na de intake rustig de tijd om te besluiten of we samen met het uitgewerkte plan aan de slag gaan.”

Wil jij samen aan de slag?

We helpen je graag!

Deel dit artikel: